Texels Kookboek - Opgevulde zeetongfilets met maïs

Ingrediënten
Voor de vulling:
200 gr zalmfilet 1 eiwit 1/2 dl room peper
zout
Voor de zeetong:
12 mooie zeetongfilets 2 el zoete maïskorrels boter 1 dl witte wijn (bvb Rivaner)
1 dl water 1 ui
Voor de saus:
2½ dl room ½ dopje saffraan ¼ rode paprika ¼ groene paprika
100 gr verse sojascheuten ½ broccoli 8 el zoete maiskorrels ½ dl water
Voor het garnituur:
Enkele plukjes dille Evt. 4 rivierkreeftjes

Hulpmiddelen
vergiet snijplank koksmes mixer kookpan
bekken garde aluminiumfolie

Voorbereiding

Laat de maiskorrels goed uitlekken.
Snipper de ui.

Bereiding

Mix de zalmfilet tot een fijne mousse. Klop er het eiwit en de room door tot u een glad beslag bekomt. Kruid met peper en zout.

Klop de zeetongfilets lichtjes plat met de achterkant van een groot mes of een pan. Leg ze met de velkant naar binnen. (Tijdens het warmen gaat het vel van de zeetongfilets samentrekken, en op die manier houden de rolletjes hun mooie vorm.)
Strijk er de vulling gelijkmatig op en verdeel er dan de maïs over. Rol de zeetongfilets dicht van de kop naar de staartzijde toe. Strijk een pan lichtjes in met boter en leg de tongrolletjes mooi tegen elkaar, met de sluiting in dezelfde richting. Zo springen ze straks bij het verhitten niet open. Giet hierover de witte wijn, het water en de versnipperde ui. Dek af met aluminiumfolie en laat 5 tot 7 minuten zachtjes gaar stoven.

Haal de filets uit de pan en houd ze warm. Zeef het vocht en laat het inkoken tot 1 dl. Doe er de room bij en laat inkoken tot een binding ontstaat. Roer er tenslotte de saffraan door Breng op smaak met peper en zout Houd de saus warm.

Maak de paprika's en de broccoli schoon. Snijd de paprika's in blokjes. Verdeel de broccoli in roosjes. Laat een nootje boter smelten en doe ze samen met de sojascheuten en de maïs in een pan. Voeg er nog ½ dl water aan toe tegen het aanbranden. Laat dan 4 tot 5 minuten volop stomen zodat de groenten krokant gaar zijn.

Schik een kroontje groenten op de rand van het bord. Lepel de saus in het centrum en plaats er voorzichtig 3 mooie zeetongrolletjes op Werk het bord eventueel nog af met een plukje dille of rivierkreeftjes

Serveertip

Soort gerecht: hoofdgerecht Aantal personen: 4 Bereidingstijd: ca 45 minuten
Wijntip: Chablis; Sancerre

Eet smakelijk !!